După ce a susţinut aproape un an ideea înfiinţării a două companii integrate în sectorul energetic, odată ieşit de la guvernare, PSD şi-a schimbat optica în ceea ce priveşte planul de reorganizare a sistemului.
În timpul coaliţiei PSD-PDL, s-a decis, cu amplul sprijin al social-democraţilor, înfiinţarea a două companii integrate, cărora li s-a dat şi câte un nume - Electra şi Energetica. Când a apărut ideea înfiinţării celor doi „giganţi” de stat în energie, „gurile rele” spuneau că unul este pentru PSD şi celălalt pentru PDL.
După ce a fost elaborat cu întârziere, proiectul nu a primit avizul justiţiei, pe argumentul că un guvern demis nu poate promova o politică nouă, astfel că acum pare definitiv compromis. Planul a fost respins recent şi în CSAT, pentru a se analiza scoaterea Nuclearelectrica din structura companiei integrate din care urma să facă parte.
Cine-mparte parte-şi face
Acum, liderul PSD Mircea Geoană simte nevoia unui „campion” naţional în domeniu.
„Avem nevoie de un campion energetic naţional, simt nevoia unui conglomerat mai puternic. Cum se construieşte acest holding rămâne de văzut”, a declarat ieri Geoană, prezent la un seminar organizat de Forum Invest. El a vorbit şi despre „căpuşele” din jurul Ministerului Transporturilor şi cel al Economiei, o „clientelă care mai degrabă ea schimbă miniştrii”.
Geoană a adăugat că, „dacă va avea curaj, viitorul premier va numi manageri privaţi la firmele de stat”. Deputatul PSD Iulian Iancu a adăugat că holdingul energetic va fi asemănător fostei companii naţionale de electricitate, Conel, care să cuprindă firmele din energie. Înfiinţarea unui „campion” energetic a fost susţinută şi de PNL, care, în octombrie 2008, a promovat o ordonanţă, anulată însă de noua coaliţie de guvernare.
În timp ce politicienii se întrec în sc