Acordarea unor prime ocazionale, precum cele de performanţă şi vacanţă, sau creşterea producţiei au determinat creşterea câştigului salarial mediu net cu 0,8% (11 lei) în luna septembrie, faţă de august, la 1.359 de lei.
Comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, indexarea a fost de 4,9%, potrivit datelor Institutului de Statistică (INS). În septembrie, câştigul salarial nominal brut a fost de 1.860 de lei.
Petroliştii urcă în vârful topului salariilor
În septembrie, comparativ cu august, cele mai mari creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în sectorul de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 24,9%, şi în cel al extracţiei minereurilor metalifere, cu 10,5%.
În urma acestui lucru, industria de extracţie a petrolului şi a gazelor a urcat pe prima poziţie în ierarhia celor mai bine plătite activităţi, cu un nivel brut mediu de 5.068 de lei pe salariat, valoarea netă ridicându-se la 3.600 de lei. Locul a fost cedat de intermedierile financiare şi transporturile aeriene.
Cele mai mici venituri nete s-au înregistrat în industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte (788 de lei).
La polul opus, cu reduceri între 5% şi 8%, s-au aflat activităţile de fabricare a produselor din tutun, a altor mijloace de transport, a produselor de cocserie sau a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. „Scăderile câştigului salarial mediu net în septembrie faţă de luna precedentă au fost cauzate de restrângerea activităţii, precum şi de acordarea de premii ocazionale în luna anterioară”, precizează INS.
Pentru activităţile din sectorul bugetar, unde s-au manifestat în general tendinţe de scădere, câştigul salarial mediu brut în administraţia publică a înregistrat în septembrie cel mai mic nivel din acest an, de 2.624 de lei. O situaţie similară se constată şi în învăţă