Unităţile care primesc gaj bunuri acordă zilnic împrumuturi în valoare de 30.000 de lei
Botoşănenii care lucrează la instituţii de stat îşi amanetează bijuteriile înainte de salariu, când rămân fără bani, pentru a-şi achita facturile şi creditele.
Casele de amanet din Botoşani au înregistrat în ultimele luni o creştere neaşteptată a veniturilor. Criza i-a determinat pe botoşăneni să-şi amaneteze bijuteriile, dar şi bunurile electrocanice petru a face rost de bani cu care să-şi plătească datoriile la bănci.
Dacă până acum pensionarii erau cei care apelau adesea la serviciile caselor de amanet, acum şi funcţionarii publici şi micii afacerişti aleg împrumuturile pe termen scurt.
Întârzierea salariilor la unele instituţii şi înăsprirea condiţiilor de creditare la bănci i-a făcut pe funcţionari să se orienteze spre amanet.
Şi profesorii îşi lasă gaj bijuteriile din aur
„Este o adevărată tragedie când vezi profesori, medici sau angajaţi din Prefectură care îşi amanetează bijuteriile familiei pentru a-şi plăti rata la bancă sau leasing-ul la maşină“, a spus Cornel Timofte, preşedintele Asociaţiei Patronale „Gold“. Alina este funcţionar public şi a devenit clientă fidelă a caselor de amanet, după ce instituţia la care lucrează i-a tăiat din sporuri şi a început să întârzie şi plata salariului.
De trei luni, femeia s-a obişnuit să-şi ducă la amanet bijuteriile ca să facă rost de bani pentru ratele la bănci. „Până când am început să am probleme financiare nici nu concepeam să amanetez ceva. Am încercat să obţin un credit la bancă, dar a fost practic imposibil. Nu ai cum să îndeplineşti condiţiile cerute“, a povestit botoşăneanca.
Problemele financiare s-au agravat mai ales după ce salariul femeii s-a micşorat considerabil, iar întârzierile la acordarea lefurilor s-au repetat. „Salariul mi-a fost diminuat cu câteva sute de l