"Adevărul de Seară” vă prezintă monumentul-simbol al Brăilei cosmopolite şi solicită autorităţilor să ia atitudine Construită în perioada 1863-1872, Biserica Greacă cu hramul „Buna Vestire”, care are sub altar Izvorul Tămăduirii, necesită reparaţii urgente. Fisurile din ziduri, starea jalnică a vitraliilor, tencuiala care stă să cadă, toate acestea ar trebui să îngrijoreze, dat fiind faptul că monumentul se poate transforma oricând într-o grămadă de moloz.
Piatra de temelie a sfântului lăcaş a fost pusă la 8 septembrie 1863, lucrările fiind făcute de meşteri zidari italieni.
Documentele spun că, atunci, peste 300 de fruntaşi greci din Brăila, reuniţi în clubul lui Ioan Rally (actualul Teatru „Maria Filotti”), au decis înfiinţarea unei comunităţi a coloniştilor eleni, având ca prim obiectiv ridicarea unei biserici, pentru ei şi pentru navigatorii sutelor de corăbii greceşti ce soseau anual în Portul Brăilei.
Pictura murală a fost realizată de către Gheorghe Tattarescu, grecul C. Liochis şi pictorul Belizarie, în trei etape, iar uriaşele candelabre sunt realizate din cristal de Boemia.
Catapeteasma este lucrată în foiţă de aur, de meşteri din Constantinopol.
Loc de pelerinaj la Izvorul Tămăduirii
Biserica Greacă nu este doar un monument istoric fascinant, este şi un centru de primă mână al Ortodoxiei.
An de an, în prima vineri de după Paşti, zeci de mii de credincioşi vin aici din toate colţurile ţării, convinşi că se vor vindeca. Sub altar, la 12 metri adâncime, se află un izvor despre care se afirmă că vindecă orice boală.
Mai mult, Biserica Greacă este singurul lăcaş sfânt cu trei hramuri şi trei altare.
„În 2006, guvernul grec a vrut să aloce câteva milioane de euro pentru reparaţii, însă nu se cunoştea statutul bisericii, cine anume este proprietarul