Este manager la Domeniile Ostrov. Vorbeşte cu pasiune despre cele mai vechi soiuri de vinuri pe care le are în butoaie. Ultimele vinuri pe care le-a scos pe piaţă poartă denumirea cetăţilor locale, cu scopul de a promova şi dezvolta turismul în zonă. Lucrează de opt ani în domeniu şi este mândru că fiul lui îi moşteneşte pasiunea pentru vin. „Vreau să pun umărul la dezvoltarea regiunii, la dezvoltarea domeniilor Ostrov, pentru că eu cred în ele. Îmi ocupă tot timpul, dar aşa sunt cel mai fericit“, spune el.
Nu este intimidat de concurenţă, ba chiar este mulţumit că în felul acesta poate contribui la dezvoltarea vinului în România, şi mai ales a vinului dobrogean.
Despre vinuri, maganerul ne poate vorbi la nesfârşit cu acelaşi entuziasm.
Specialist în degustări
O altă preocupare a lui Daniel Zottu este aceea de degustător. Prin studii îndelungate, care s-au întins pe mai bine de patru ani, degustătorul a învăţat să facă diferenţa între arome.
„În funcţie de consistenţa vinului, de calităţile lui, distingem aromele. Apoi iau o cantitate mică de vin în gură, pe care îl plimb în cavitatea bucală şi încerc să-l asociez cu diferite preparate existente de obicei în restaurante“, explică Zottu.
Arome vechi
După fiecare sortiment degustat, vinul nu se înghite, ci se aruncă. Apoi se ia o bucăţică de pâine, caşcaval sau brânză, pentru a scăpa de aroma lăsată de sortimentul degustat, după care se poate încerca alt vin.
„Gusturile şi aromele diferă în funcţie de cât de vechi este vinul, de cum este păstrat. Prin degustare poţi distinge aroma florală, de iarbă verde, de proaspăt, de butoi şi tot aşa“, ne mai vinde câte un pont Daniel Zottu.
Întotdeauna, bărbatul degustă vinul cu un tas de argint vechi, pe care l-a primit de la bunicul lui.
Lansează vinuri n