În lipsa cumpărătorilor, proprietarii pensiunilor sunt dispuşi să cedeze drepturile de administrare ale proprietăţilor pentru o chirie fixă, plătită lunar. Segmentul proprietăţilor de lux este perceput drept unul neafectat în aşa mare măsură de recesiune. În cazul pensiunilor de lux, lucrurile nu stau aşa. Pensiunea Orizont din Poiana Braşov a fost scoasă la vânzare în urmă cu câteva luni. Proprietarii cereau peste două milioane de euro. Deşi au scăzut preţul sub această valoare, nu au primit nicio ofertă concretă. „Au venit mai mulţi potenţiali cumpărători, dar niciunul suficient de hotărât încât să se aşeze la masa de negocieri”, spune Mihaela Oproiu, administratorul pensiunii.
Vrea să vândă din motive personale. În urmă cu câţiva ani s-a mutat din Bucureşti în zona montană, iar acum îşi doreşte să se întoarcă în Capitală. Dacă nu va găsi un cumpărător, va accepta în cele din urmă şi varianta închirierii pensiunii. A primit câteva astfel de propuneri, dar preferă să mai cerceteze piaţa înainte de a lua o decizie.
Reducerile nu atrag cumpărătorii
Valea Prahovei, una dintre cele mai cunoscute zone turistice din România, este pe primul loc în ceea ce priveşte numărul pensiunilor de patru-cinci margarete scoase la vânzare. După ce au investit în anii trecuţi sute de mii de euro în extinderea şi dotarea ultramodernă a capacităţilor de cazare, proprietarii acestora se văd nevoiţi să le vândă pentru a-şi achita creditele bancare făcute în acest scop.
Totuşi, conform reprezentanţilor a două agenţii imobiliare din Braşov, nu se vinde nimic, chiar dacă preţurile cerute au scăzut semnificativ faţă de începutul anului. „În 2009 nu am vândut niciun fel de proprietate care să depăşească valoarea de 200.000 de euro, deşi ofertele sunt din ce în ce mai bune”, explică Ovidiu Hârşan, directorul Euro Dome Imobiliare.
@