În luna octombrie, autorităţile anunţau că vor fi izolate 35.000 de apartamente. Săptămâna trecută, numărul avansat era cu 10.000 de unităţi mai mic. Programul de reabilitare termică şi „Prima Casă“, create atât cu scop social, cât şi pentru a relansa construcţiile, au ajuns să fie contestate chiar şi de către autorităţi. Până la finalul anului vor fi reabilitate termic 25.000 de apartamente, iar peste 50.000 vor fi în lucru, conform estimărilor lui Gheorghe Popescu, director în Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL). Această cifră este mult sub prognoza de 35.000 de unităţi avansată în urmă cu două săptămâni de secretarul de stat al instituţiei, Ioan Andreica, şi sub obiectivul de 43.000 de locuinţe anunţat la începutul anului.
Andreica a explicat că nu pot fi reabilitate în 2009 toate locuinţele cuprinse în prognoza respectivă din cauza ritmului în care s-au desfăşurat licitaţiile. O altă problemă privind derularea programului este legată de contribuţia populaţiei, în opinia secretarului de stat.
Pentru această ultimă scădere a numărului de unităţi locative reabilitate termic, oficialii ministerului nu au mai putut oferi nicio explicaţie. Totuşi, Popescu spune că în multe şantiere „lucrurile merg bine“, dar există şi cazuri în care apar dificultăţi, termosistemul nefiind aplicat corect.
Împrumutul extern, o soluţie pentru primării
Ţinta autorităţilor este ca trei milioane de locuinţe din România să beneficieze de reabilitare termică în viitor. În ritmul actual, ar fi însă necesari peste o sută de ani ca toate aceste lucrări să fie executate. Întregul proces va costa peste zece miliarde de euro, conform estimărilor făcute de Andreica. În 2009, bugetul alocat pentru reabilitarea termică a fost de 85 de milioane de euro. Unele primării se află însă în negocieri pentru obţinerea unor fonduri supl