Departamentul de cercetare pieţe de capital al BCR estimează pentru următorii cinci ani o creştere medie de 7% pentru piaţa farmaceutică românească, dar aşteptările pe termen scurt sunt pesimiste, deoarece profitabilitatea companiilor româneşti va fi erodată de o serie de factori de risc.
Cele două companii româneşti din acest sector, Biofarm şi Antibiotice, au potenţial de creştere pe termen lung, însă pe baza factorilor de risc pe termen scurt analiştii BCR recomandă prudenţă în cazul celor doi emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti. Sectorul farmaceutic a fost foarte dinamic în ultimii cinci ani, rata anualizată de creştere fiind de circa 25%.
Astfel, Antibiotice Iaşi (ATB) are o recomandare de „reduce“, cu un preţ ţintă de 0,615 lei/acţiune, cu circa 5% mai mic decât preţul de la închiderea şedinţei de marţi, de 0,65 lei. În schimb, pentru Biofarm (BIO) analiştii BCR recomandă „hold“, adică menţinerea în portofoliu sau aşteptarea unui moment mai bun pentru achiziţie, preţul ţintă de 0,210 lei fiind cu doar 4,4%, faţă de cotaţia din piaţă, de 0,201 lei.
În privinţa riscurilor pe termen scurt, analiştii BCR identifică ca principal factor cu efecte negative asupra profitabilităţii presiunea pe capitalul de lucru, în contextul în care a crescut dramati durata de recuperare a creanţelor de-a lungul întregului lanţ farmaceutic. Astfel, creşte necesarul de finanţare pe termen scurt, ceea ce conduce la o creştere a îndatorării companiilor şi implicit la cheltuieli financiare care erodează profitabilitatea.
De asemenea, cele două companii producătoare de medicamente de pe Bursă vor fi puternic afectate şi de introducerea sistemului „clawback“, prin care se doreşte taxarea veniturilor obţinute de vânzarea medicamentelor compensate către spitale şi în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Evoluţia pe termen scurt şi mediu a celor doi emite