O dietă echilibrată, mişcarea şi vitaminele vă ajută să faceţi forme mai uşoare ale acestei infecţii, dar nu vă protejează în totalitate.
Virusul A/H1N1 nu a devenit ucigaşul numărul 1 în lume, e adevărat, dar nici nu putem pretinde că nu există. În România nu s-a înregistrat încă niciun deces, iar oamenii nu ştiu dacă să creadă sau nu în virulenţa gripei noi. Cum, însă, vorbim despre o boală deja celebră, n-au întârziat să apară miturile gripei porcine.
Iată câteva informaţii care v-ar putea ajuta să distingeţi între ce este ficţiune şi ce este realitate.
Nimeni nu e în siguranţă, nici tinerii, nici bătrânii
MITUL 1: RATA MORTALITĂŢII ESTE MAI SCĂZUTĂ DECÂT LA GRIPA DE SEZON.Faţă de gripa sezonieră, care omoară mai degrabă bătrâni şi bolnavi cronici, gripa nouă este mai periculoasă pentru tineri, în special pentru cei activi, care călătoresc mult. Statisticile arată că aproape 7.000 de oameni din întreaga lume au murit, până acum, de gripă porcină, însă până la sfârşitul valului doi nu se ştie cum vor evolua cazurile.
MITUL 2: CEI SĂNĂTOŞI SUNT ÎN SIGURANŢĂ. Cei mai mulţi copii care au murit din cauza acestei gripe erau perfect sănătoşi. La fel şi adulţii, arată publicaţia „New Scientist”. Exemple de oameni sănătoşi care au făcut forme grave ale gripei se găsesc şi în România. Aşa a fost şi în cazul învăţătoarei din Bucureşti, în vârstă de 31 de ani, care a ajuns la terapie intensivă, fără să aibă alte afecţiuni.
Varianta apărării prin utilizarea vitaminelor
MITUL 3: O SĂ FIE BINE DACĂ IAU VITAMINE ŞI MĂNÂNC BINE. Cea mai bună modalitate de protecţie este vaccinarea. Cu o dietă echilibrată veţi face forme medii sau uşoare ale bolii, dar nu înseamnă veţi scăpa de infecţia cu virusul A/H1N1. De ajutor pentru lupta cu gripa nouă este să vă lăsaţi de fumat, să nu consumaţi alcoo