Atât micuţii, cât şi femeile însărcinate fac forme mai severe de boală şi au un risc mai mare să ajungă în spital. Sursa: Reuters
Noul tip de vaccin a fost pus la punct de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii întrucât vaccinurile antigripale sezoniere, existente deja pe piaţă, nu protejeau împotriva noii gripe. Cele mai multe persoane fac forme medii sau uşoare ale acestei boli. Există însă şi categorii mai fragile (copiii cu probleme, gravidele) care pot ajunge la forme severe de boală şi chiar deces.
O categorie aparte de persoane, care în statele Europei Occidentele e prioritară la vaccinare, o reprezintă bătrânii cu afecţiuni cronice, care, cu toate că au risc mai mic să ia boala (se pare că virusul A/H1N1 a mai circulat în 1957), au un risc mai mare de deces dacă o fac.
Contraindicaţii pentru alergici
Vaccinul se adresează prioritar cadrelor medicale, dar şi celor cu infecţii cronice ale plămânilor, celor cu boli de inimă, de rinichi, de ficat, persoanelor cu diabet şi celor imunodeprimaţi (persoane care suferă de cancer, HIV). În SUA, complicaţiile au apărut la persoanele obeze.
Gravidele fac şi ele parte din categoriile de risc. În comparaţie cu o persoană obişnuită, femeile însărcinate au un risc de patru ori mai mare să facă boala şi de 10 ori mai mare să ajungă la ATI. Cu cât vârsta de sarcină este mai înaintată, cu atât riscurile de îmbolnăvire sunt mai crescute.
Copiii sunt de trei ori mai pre dispuşi la infecţia cu A/H1N1. În cazul lor, se recomandă vaccinarea, începând de la vârsta de şase luni. Cea mai mare problemă a companiilor producătoare de vaccin a fost să găsească voluntari de vârste mici, aşa că datele sunt colectate la un nivel minim de siguranţă.
Sunt doar câteva grupuri de persoane care au contraindicaţii la vaccinare. Aceasta nu ar trebui făcu