Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii având ca obiect posibile înţelegeri pe piaţa comercializării cartelelor prepay. Sunt vizaţi principalii operatori de telefonie mobilă, precum şi distribuitorii lor.
O primă investigaţie a fost declanşată ca urmare a unei plângeri şi are ca obiect o posibilă înţelegere între Orange România şi distribuitorii acestuia de a nu vinde (cartele prepay) către anumiţi agenţi economici. Cea de a doua investigaţie a fost declanşată din oficiu şi vizează posibile practici anticoncurenţiale prin stabilirea preţurilor de revânzare şi înţelegeri între agenţii economici implicaţi pe întregul lanţ de distribuţie al Orange România, Vodafone România şi Cosmote Mobile Telecommunications.
În consecinţă, reprezentanţii CC au efectuat inspecţii inopinate atât la sediile celor trei operatori de telefonie, cât şi la unii distribuitori de produse preplătite de telefonie mobilă. Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii.
AMENZI USTURĂTOARE
"Înţelegerile de acest tip reprezintă o abatere de la principiul liberei concurenţe, având ca efect creşterea preţurilor şi reducerea posibilităţii de alegere a produselor de consumatori", a declarat ieri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. "Dacă aceste practici vor fi confirmate, vom sancţiona companiile vinovate cu amenzi ce pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri", arătă şeful CC.
Nu este prima investigaţie a Concurenţei asupra operatorilor telecom. Autoritatea are în analiză, încă din 2006, un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de companiile Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică de telefonie.
ÎNŢELEGERI ÎN DETRIMENTUL PIEŢEI
În decembrie 2005, Consiliul Concurenţei d