Inflamaţia apare atunci când sistemul de apărare al organismului trebuie să lupte cu o infecţie, cu un factor iritant sau cu celule bolnave. Alături de medicamente, alimentaţia te poate ajuta să reduci inflamaţia din corp. Infecţiile cu bacterii sau cu virusuri, traumatismele şi stimulii în exces declanşează un răspuns inflamator acut. De asemenea, bolile cronice, precum artrita, astmul, sindromul colonului iritabil, întreţin inflamaţia la nivelul organismului.
Alimentele antiinflamatoare ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor şi încetinesc procesul de îmbătrânire.
Lintea, bună pentru reumatici
Legumele sunt atât sursă de fibre, cât şi de substanţe antiinflamatoare şi antioxidante, prin betacaroten, vitamina C şi prin anumiţi pigmenţi.
Astfel, capsaicina din ardeiul roşu iute şi quercitina din ceapa roşie scad inflamaţia. Ardeiul iute trebuie consumat cu moderaţie, pentru că are efect iritant asupra stomacului.
Dieta bogată în soia protejează vasele de sânge de inflamaţie. Fasolea şi lintea sunt indicate în dieta persoanelor cu artrită reumatoidă, iar varza şi morcovul au efect curativ în dermatite şi în alte boli ale pielii.
Legume cu efect antiinflamator sunt şi usturoiul (care previne răcelile), ceapa verde, prazul, conopida, spanacul, broccoli şi măslinele.
Fructele congelate păstrează proprietăţile
Cele mai bogate în vitamina C sunt cireşele Acerola, disponibile la noi sub formă de comprimate sau de pudră, în farmacii. La îndemâna tuturor, tot timpul anului, sunt merele, bogate în quercitină.
Fructele de pădure conţin vitamina C în cantităţi mari şi pigmenţi antiinflamatori, iar afinele ajută la vindecarea infecţiilor renale şi ale tractului urinar.
Fructele şi legumele congelate îşi păstrează o parte din su