Deşi noi am mai abordat subiectul în trecut, promovându-l ca singura unealtă cu adevărat personalizată de decorare a pereţilor, detaliem procedeele de realizare, deoarece vrem să se înţeleagă că ea este la îndemâna oricui.
Pictura clasică aplicată pe pereţii clădirilor monument a fascinat mereu prin bogăţia decoraţiilor specifice anumitor stiluri şi a mesajelor transmise peste timp. Dar câţi dintre noi se gândesc că o astfel de abordare se poate aplica în orice interior, indiferent de stilul de amenajare? Tocmai pentru că arta este cea care creează stiluri, iar astăzi interioarele contemporane sunt extrem de flexibile din punct de vedere al îmbinărilor de elemente decorative, orice perete poate fi pictat.
DETALII DE EXECUŢIE
Din punct de vedere tehnic, procedeele sunt multiple. Se poate spune că cele moderne sunt totuşi mai uşor de aplicat. În toate cazurile (cu excepţia suportului pentru frescă), peretele se tratează la fel. Un glet perfect finisat şi o amorsă de lavabil pot fi baza oricărui tip de pictură murală. Cea mai simplă tehnică este aceea a picturii în acrilice, culori pe bază de apă care se comportă în timp ca uleiurile. Avantajele aici sunt numeroase: uşor de manevrat şi aplicat, cu uscare rapidă, compacte şi cu o foarte bună rezistenţă în timp. Se aplică cu pensule sau spray-uri şi bureţi în cazul folosirii şabloanelor.
Trebuie ştiut că prin această tehnică se pot obţine picturi în toate manierele cunoscute: laviuri (ca acuarelele), imagini naturaliste sub formă de tromp oil (care încearcă redarea fidelă a unor cadre sau peisaje reale), desene de grafică sau naturi moarte ca în ulei, compoziţii moderniste, abstracte sau animate pentru camerele de copii. Culorile acrilice se pot cumpăra din magazine de fond plastic. Tot acolo găsiţi şi variante de vernice (soluţia de protecţie a suprafeţei pictate, sub formă de