Cei peste o sută de romi ce frecventează biserica din cartierul clujean Iris spun că aceasta a reuşit ce n-a reuşit nicio instituţie - să-i integreze în societate. La slujba de duminică, romii cântă în limba romani şi învaţă cum să se comporte în familie şi în lume.
Câţiva zeci de romi, îmbrăcaţi de sărbătoare, se împart cuminţi în stânga şi-n dreapta bisericii, între bărbaţi şi femei. Tinerele stau în faţă, cu creştetul acoperit şi fuste înflorate, iar mamele cu copii stau în spate. Bărbaţii şi-au pus costumul cel bun, cu „şpiţari” negri, şi ţin pălăriile în mână. Au venit la slujba de duminică, fiecare cu familia lui, aşa cum s-au obişnuit, deja, de câţiva ani.
Vezi aici o galerie foto surprinsă în timpul slujbei
Biserica penticostală din cartierul Iris adună o sută de enoriaşi, număr dublat de copiii şi nepoţii familiilor de romi. Printre predici, câţiva feciori şi câteva tinere, alături de un copilaş, se adună în faţa altarului, şi încep să cânte în romani. Sunt acompaniaţi de câţiva instrumentişti de pe margine, iar din cântările lor reiese optimism şi veselie.
Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/muzica biserica romi.flv iurl=/editor_files/Image/muzica biserica romi_wmv2.jpg wmurl=/editor_files/Image/adev_tv.jpg width=300 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false
Biserica a făcut pentru ei ceea ce nu a reuşit nicio instituţie a statului, nicio autoritate locală ori vreun lider politic - i-a integrat în societate.
Din beţivi au devenit oameni respectaţi
Ca într-o procesiune a spovedaniei, fiecare dintre ei îşi recunoaşte păcatele lumeşti. „Am fost un beţiv şi un cărţar (cartofor)”, spune Eugen Sebeş, presbiterul bisericii. Nenea Trai