PREMIERĂ. Candidaţii PNL şi PDL la preşedinţie s-au bătut în programe şi idei politice. Sursa: Agerpres
Primul meci electoral care i-a adus faţă în faţă pe doi dintre candidaţii în cursa pentru Cotroceni a fost întors pe toate părţile. EVZ a contactat specialişti în sociologie, mişcare scenică şi argumentarea discursului pentru a evalua prestaţia candidaţilor Traian Băsescu şi Crin Antonescu, pentru a vedea cine a punctat mai mult în această confruntare.
Despre impactul dezbaterii de ieri asupra electoratului, sociologul Ştefan Bruno, directorul Biroului de Cercetări Sociale, apreciază că „ambii au avut o prestaţie bună. Băsescu a avut o prestaţie de preşedinte, a scăldat răspunsurile la întrebările delicate precum cele legate de educaţie sau subiectul Elena Udrea. Din această dezbatere, Antonescu va mişca în sondaje în jur de 2 procente, acum a demonstrat că poate deveni un animal politic şi poate muşca şi el”. Crin Antonescu a susţinut că va milita pentru regândirea grilei de salarizare a cadrelor didactice, care nu pot fi plătite cu ora, „ca taximetriştii şi prostituatele”.
Traian Băsescu a promovat trecerea de la memorarea datelor la „o educaţie care să le dea copiilor competenţe”.
Actori şi oratori mediocri
Profesorul de actorie Liviu Lucaci a studiat latura non-verbală a discursurilor. Concluzia la care a ajuns este aceea că „Traian Băsescu a arătat că nu se poate adapta la teme mai fine. Când s-a insinuat că promovează un anumit gen de femei, a roşit, a devenit nervos şi a avut un discurs uşor populist. Antonescu a fost, aparent, mai stăpân pe sine”.
La nivel argumentativ, aspiranţii la fotoliul prezidenţial nu au excelat. Deşi au dezbătut probleme precum nevoia de relaxare fiscală în cadrul economiei româneşti sau reforma în sectorul agrar, nici unul nu a reuşit să aducă argumente per