ÎNTOARCE FOAIA. Attila Peli a renunţat la un job de milioane de euro pentru a nu-şi pierde minţile. Acum face documentare pentru România profundă. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Până la 33 de ani, viaţa lui Attila Peli s-a învârtit doar în jurul cifrelor. După ce a predat timp de trei ani integrale şi ecuaţii simple, a trecut în lumea afacerilor, ca broker la o firmă de consultanţă imobiliară, unde făcea milioane de euro din vârful pixului. Însă fostul profesor de matematică a rămas cu o obsesie: lipsa valorilor morale pe care şcoala nu le mai poate suţine. Aşa a ales, după şase ani de jonglat cu preţurile la apartamente, varianta reprofilării.
A lăsat în urmă un job bănos, un program de lucru fix şi a început să bată ţara în lung şi lat pentru a produce filme documentare, cu investiţii minime şi profit incert. Din peliculele sale zâmbesc oameni simpli, care au evadat dintre betoanele marilor oraşe şi au alergat în zone în care există doar o talpă de civilizaţie.
Întoarcerea la origini
A păşit în noul job acum un an şi jumătate, provocat de doi amici, care i-au devenit şi parteneri de acţiune. Acum trei luni a terminat şi primul documentar din portofoliu. Un film despre exodul saşilor de după Revoluţie, în care Peli subliniază un fenomen relativ nou în ţara noastră, cel de downshifting - simplificarea modului de viaţă. Astfel, după ce am fost obişnuiţi să vedem oameni de la sat venind la oraş, acum fenomenul se produce invers, chiar dacă pe o scară mai restrânsă. Mulţi s-au săturat de mastodonţii din sticlă şi oţel şi vor să trăiască altfel, mai natural.
Documentarul surprinde personaje care au abandonat un oraş sufocat, ca Bucureştiul, şi s-au retras în sate precum Cincu, din sudul Transilvaniei, din care au fugit saşii care îl populau înainte de ’89. „Un semn de redobândire al autenticităţii”, spune Peli.