„Un oraş mare plin de blocuri de beton. Oamenii le numesc cutii sau, uneori, cutii de chibrituri. Cutii de chibrituri pentru aproape 2 milioane de locuitori. (...) Un ochi atent ar putea extrage cu precizie ceva ce e aproape invizibil, o anumită frenezie şi energie care stau înlăuntrul, dar şi în preajma acestor cutii-blocuri magice, ceva ce seamănă cu normalitatea, dar şi cu dezastrul, în aceeaşi măsură.” Sursa: Vlad Stănescu
Aceste hidoase şi totodată minunate blocuri sunt personaje prin cipale în Magic Blocks, un proiect iniţiat de Asociaţia Zeppelin şi revista „Arhitectura”, finanţat de Institutul Cultural Român. Într-un moment în care, pe româneşte, reabilitarea blocurilor noastre - moştenire comunistă - nu în seamnă decât termoizolare, proiectul de revigorare urbană vine cu idei şi principii care să fie folosite în strategii de „revigorare” a locuinţelor, sugestii pe care specialiştii le pun pe tavă, gratis, autorităţilor locale.
„Acest proiect pune în discuţie problemele sociale şi culturale, cele legate de arhitectură şi spaţiu public, de economie şi comunitate, de identitate şi, mai ales, de energia şi potenţialul ascunse în aceste cutii”, spun, la unison, cei care au lucrat la Magic Blocks. Şi care ar vrea, ca mulţi dintre noi, să scape oraşul de imaginea gri pe care o vedem cu toţii numai ce auzim numele oraşului lui Bucur.
O expoziţie cu câteva dintre ideile arhitecţilor poate fi vizitată, până pe 26 noiembrie, la Muzeul Ţăranului Român, Sala Acvariu (de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 21.00).
„Nici o construcţie”
Între măsurile pe care le propun cei care au lucrat la Magic Block se nu mără: crearea, de urgenţă, a unei baze de date (care să cuprindă structura socială pe cartiere, analiză economică, decupaje arhitecturale şi urbane), care să permită acţiuni ţintite, activarea spaţiulu