Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) a Universităţii din Bucureşti sărbătoreşte 20 de ani printr-o serie de conferinţe şi ateliere conduse de prestigioşi profesori internaţionali, cercetători şi jurnalişti. Evenimentul care a debutat, astăzi, la Hotelul Intercontinental din Capitală, se va încheia sâmbătă după-amiaza. Pe parcursul celor trei zile, studenţi, jurnalişti, colaboratori şi cei interesaţi sunt aşteptaţi să îi cunoască şi să interacţioneze cu cei care sunt „bibliografia” de bază în jurnalism, după cum îi spunea un student astăzi decanului facultăţii, Mihai Coman.
Sesiunile de conferinţe au început la ora 11:00 cu prezentarea profesorului francez Bernard Miege, de la Universitatea Stendhal, care s-a axat pe industriile culturale, concentrarea mass-media şi strategiile economice ale deţinătorilor de capital din presă şi efectele lor. A urmat o prezentare dinamică a profesorului american de origine română Peter Gross, care a subliniat eşecul modelului occidental de presă în Europa Centrală şi de Est şi a invitat la găsirea unui model cultural jurnalistic adecvat fiecărei ţări din această zonă.
Cadre didactice ale FJSC, actuali şi foşti studenţi, jurnalişti şi chiar turişti care erau cazaţi la hotel şi au aflat de conferinţă, au purtat discuţii constructive despre presă, în cadrul evenimentului care poartă numele „Industrii în schimbare. Modele ale/Modele pentru Jurnalism şi Comunicare”.
Conferinţa internaţională marchează 20 de ani de când prima facultate de jurnalism din România s-a înfiinţat. Cu sediul pe Bulevardul Iuliu Maniu din Capitală, în zona Politehnică, FJSC a crescut în ultimii ani, atât ca număr de studenţi (având peste 250 de studenţi în an, la cursurile de zi), cât şi ca opţiuni de studiu, oferind în prezent trei specializări: în jurnalism, relaţii publice şi publicitate.
@N_