Dacă nu sunteţi mulţumit de suma „modică” primită de la Metrorex, puteţi apela la instanţă pentru a cere daune. Sursa: Dan Arsenie
Pentru tot ce-au îndurat în cele două zile de grevă de la metrou - balamucul din trafic, întârzierile la şcoală, penalizările de la locul de muncă şi înghesuiala din autobuze - conducerea Metro rex va „deconta” 1,6 lei/persoană.
Dar nu toţi călătorii se pot considera norocoşi: vor primi despăgubiri doar cei „fideli”, adică cei care au abonamen te. Dacă ar fi să plătească, prin reducere la absurd, câte 1,6 de lei pentru toţi cei 650.000 de oameni care, potrivit statisticii, circulă cu metroul zilnic, Metrorex şi-ar goli buzunarele de 1 milion de lei.
Spre comparaţie, numai din publicitate, metroul a câştigat, în primele şase luni din 2008, 1,7 milioane de lei.
Nu-i nevoie de avocat
Pentru călătorii care n-au abonament, dar circulă cu metroul, dar şi pentru cei care nu sunt mulţu miţi de despăgubirea primită, rămâne soluţia plângerilor în instanţă.
Astfel, persoanele prejudiciate în vreun fel de protest pot da în judecată compania şi pot cere daune materiale şi morale. Şansele de a câştiga sunt cu atât mai mari cu cât aveţi mai multe probe.
„Dovada prejudiciului creat e esenţială, poate aduce câştig de cauză”, susţin specialiştii.
Astfel, există câţiva paşi care trebuie urmaţi. În primul rând, persoana în cauză trebuie să stabilească prejudiciul ce i s-a creat. În funcţie de valoarea acestuia, se achită taxa de timbru la instanţa pe raza căreia este depusă acţiunea.
De exemplu, dacă vreţi despăgubiri de 40.000 de lei, veţi plăti o taxă de timbru de peste 2.000 de lei. În schimb, dacă doriţi să fiţi despăgubiţi cu 1.700 de lei, veţi plăti aproximativ 90 de lei.
O variantă ca „să scăpaţi” de taxă este să apelaţi