Se pregăteşte o lege a adopţiilor mai „relaxată”, cu birocraţie redusă şi mai multe facilităţi pentru părinţii copiilor nimănui. Sursa: EVZ
Copiii abandonaţi, cu părinţi necunoscuţi, ar putea intra în procedura de adopţie internă în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere. Iar în cazul micuţilor pe care nu şi-i doresc nici părinţii naturali, nici familia extinsă, se stabileşte termenul maxim de un an de la includerea acestora în sistemul de protecţie specială, pentru deschiderea procedurii de adopţie.
Mai mult, se dublează perioada în care se poate găsi familia potrivită pentru copiii nimănui, de la unul la doi ani, arată un proiect de lege elaborat de Oficiul Român pentru Adopţii (ORA). În plus, autorităţile ar putea prelungi atestatul persoanelor care vor să adopte fără a mai depune cerere, de drept, dacă „a fost introdusă pe rolul instanţei judecătoreşti cererea de încredinţare în vederea adopţiei, precum şi în situaţia în care persoana/familia atestată are în încre dinţare unul sau mai mulţi copii”. Asta în condiţiile în care obţinerea tuturor actelor şi termenele de judecată se întinde pe mai mult de un an, cât e valabil atestatul.
Media adopţiilor: 1.000 pe an
Actul normativ vizează scurtareaprocesului de adopţie, având în vedere că numărul adopţiilor interne nu a crescut foarte mult în ultimii ani, fiind, în medie, de 1.000 pe an. În plus, numărul copiilor adoptabili e jumătate din cel al părinţilor cu atestat. „Prin prelungirea atestatului în timpul procesului vrem să le uşurăm situaţia părinţilor. Să susţinem şi să încurajăm adopţia internă, acesta e principalul scop al modificării legii”, a spus Bogdan Panait, secretar de stat la ORA.
Proiectul, care ar putea intra în vigoare, cel mai probabil, anul viitor, conţine şi noi prevederi, majoritatea în acord cu noul Cod Civil a