Renuntati o zi la fumat! Este indemnul noii campanii antitutun a Ministerului Sanatatii. Exercitiul de vointa trebuie facut zilnic, iar medicii va ofera sprijin. In 2009, aproape 25.000 de romani s-au adresat unui pneumolog, in ideea de a renunta la fumat. Dintre acestia, aproape jumatate au acceptat ajutorul pana la capat si au renuntat la viciu. Pentru a-i incuraja pe romani sa renunte in numar tot mai mare la fumat, campania va continua si la anul. Spre deosebire de alti europeni, romanii par mai dispusi sa renunte la tigari, scrie EvZ.
Proteinele ofera organismului mai multa caldura decat grasimile. Alimentele calde ajuta la cresterea temperaturii organismului, iar cele picante ajuta la circulatia sangelui. Bauturi calde si alimente picante, acestea sunt alegerile romanilor in anotimpul rece. Potrivit specialistilor in nutritie, aceste pofte culinare pot fi asociate cu sosirea iernii. Medicii completeaza ca sunt si anumite motive biologice pentru care ne indreptam spre aceste alimente, mai ales in aceasta perioada. Pe timpul iernii, organismul nostru solicita mai multe calorii in incercarea de a adauga un strat suplimentar care sa ne tina de cald si, in acelasi timp, depoziteaza cateva calorii pentru cazul in care nu am avea suficienta mancare in zilele foarte reci, noteaza Gandul.
La ce este bun usturoiul? Ca usturoiul e bun pentru sanatate, nu e o noutate, Din 1500, i.Hr., vracii din China si India il foloseau ca si anticoagulant al sangelui. Hippocrate, parintele medicinei moderne, il folosea pentru tratarea cancerului cervical. Louis Pasteur a fost cel care a evocat proprietatile antibacteriene si antifungice ale usturoiului, care l-au inspirat pe Albert Schweitzer sa il foloseasca pentru tratarea dizinteriei in Africa. Un studiu recent a aratat ca usturoiul proaspat strivit, nu uscat sau gatit, iti protejeaza inima, scrie Romania Libera