După ce a observat cu atenţie cum prinde piaţa smartphone cu platforma Android, Google a hotărât să lanseze şi sistemul de operare pentru computere.
Faptul că păstrează numele browser-ului său, Chrome, nu este fără motiv. Noul SO pare mai degrabă o “platformă Web”, accesibilă prin browser. Pentru început, Chrome OS va funcţiona doar pe minilaptop (netbook), comercializarea urmând să înceapă în prima parte a anului viitor. Ca şI la Android, distribuţia Chrome va fi gratuită.
Sistemul va porni în 7 secunde, promit oficialii Google, datele utilizatorilor fiind stocate online în “sisteme dematerializate”. Este vorba despre "cloud computing", sistem tot mai folosit de cei care vor să stocheze sau să acceseze fişiere prin conectare la Internet, în locul folosirii unor servere proprii. Pentru că datele utilizate pentru diverse operaţiuni se stochează pe servere dematerializate, utilizatorii care îşi pierd computerul (datele sunt criptate) îşi pot cumpăra un altul nou, se pot conecta şi, în decurs de câteva secunde ar trebui să acceseze aceleaşi informaţii pe care le aveau şi anterior.
Netbook-urile dotate cu SO Chrome vor putea executa o serie de funcţii şi offline, însă platforma a fost proiectată pentru a fi conectată la internet. Google a pus deja la dispoziţia dezvoltatorilor de aplicaţii codurile Chrome ceea ce le va permite acestora să dezvolte aplicaţii speciale pentru acest sistem.
După ce a observat cu atenţie cum prinde piaţa smartphone cu platforma Android, Google a hotărât să lanseze şi sistemul de operare pentru computere.
Faptul că păstrează numele browser-ului său, Chrome, nu este fără motiv. Noul SO pare mai degrabă o “platformă Web”, accesibilă prin browser. Pentru început, Chrome OS va funcţiona doar pe minilaptop (netbook), comercializarea urmând să înceapă în prima parte a anului viit