Cea mai mare parte a românilor vor să petreacă noaptea dintre ani departe de casă, de aceea şi tarifele practicate de administratorii de pensiuni cer preţuri mai mari. Astfel, preţul de pornire este de 500 de lei de persoană.
Cele mai multe rezervări s-au făcut pentru zonele Bran-Moeciu şi Mărginimea Sibiului. Însă, promovarea va creşte şi gradul de ocupare al pensiunilor din Oltenia, în special din Gorj, a declarat Cristina Partal, preşedinta Antrec, în cadrul unei emisiuni transmise de Realitatea TV.
În pensiunile agroturistice, preţurile urcă până la cel mult 1.500 de lei, în funcţie de gradul de confort.
“Majoritatea turiştilor rămâne în ţară. Raportul dintre cei care îşi petrec sărbătorile în strănătate şi cei care rămân în ţară este de 1/3. Perioada de sărbători este atipică, cererea fiind mare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ANAT, Traian Bădulescu.
Din cauza crizei, pachetele de lux s-au ieftinit, astfel că acest segment de business a sporit cu aproape 25% comparative cu anul trecut. De exemplu, un turist poate pleca într-o croazieră, preţurile pornind de la 700 de euro de persoană.
De asemenea, tarifele practicate de pensiunile şi hotelurile din zonele de munte au scăzut în medie cu 10-15% anul acesta comparativ cu anul trecut. Într-o vilă de trei stele, tarifele pleacă de la 55 de lei. La această sumă se adaugă costurile legate de mesele festive sau alte facilităţi, cum ar fi transportul sau evenimente de tipul focurilor de tabără.
Reducerile, "antidot" pentru camerele goale
Hotelierii au luat aceste măsuri pentru a nu rămâne fără clienţi pe timp de criză. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul turiştilor străini care au intrat în ţara noastră pe la punctele vamale s-a redus cu peste 876.000 în primele nouă luni ale anului, comparativ cu intre