Director de 19 ani al Filarmonicii „George Enescu”, dirijorul Cristian Mandeal este constestat astăzi de propria orchestră. El afirmă că nu va mai cânta niciodată alături de muzicienii pe care „i-a crescut” la Ateneu. Sursa: Codrin Prisecaru
Filarmonica „George Enescu” a intrat într-o stare de colaps de aproape două luni, pentru că membrii orchestrei contestă vehement, în termeni extrem de duri, conducerea formată din directorii Cristian Mandeal şi Nicolae Licareţ, dar şi pe concertmaestrul Anda Petrovici. Cei trei sunt acuzaţi de despotism şi de urmărirea unor interese financiare personale.
Din cauza situaţiei, au fost anulate, în această perioadă, concerte importante la Ateneu, iar joi dimineaţă s-a ţinut doar jumătate din repetiţia generală cu dirijorul elveţian Urs Schneider pentru „Missa Solemnis”, de Beethoven, din cauza unei greve de avertisment.
Ministerul Culturii desfăşoară o anchetă la Filarmonică, în timp ce ministrul Theodor Paleologu a eşuat în încercarea de a împăca părţile.
După ce iniţial şi-a dat demisia, Cristian Mandeal, în vârstă de 63 de ani, cotat pe plan internaţional ca unul dintre cei mai buni dirijori români, îşi exprimă revolta într-un interviu, acordat EVZ, denunţând că în Filarmonică s-a instaurat haosul, că orchestra este de un „nivel mediocru” şi că protestatarii au instaurat panica şi anarhia, printr-o „dictatură proletară” halucinantă, demnă de „Ferma animalelor” a lui Orwell.
Directorul, numit momentan interimar, îşi exprimă amărăciunea că, în timpul celor 19 ani de conducere a Fimarmonicii, „i-a crescut” profesional pe cei mai mulţi din orchestră.
Afirmând că artă fără fanatism sau performanţă fără disciplină nu există, pentru artistul dirijor cel mai dureros rămâne faptul că a fost pe nedrept jignit şi că va trebui, în contextul acestui scandal, să p