Cele două companii au investit aproape 50 de milioane de euro în unităţile de producţie. Lafarge Ciment România a investit 16,5 milioane de euro într-un siloz, iar Xella testează fabrica de BCA pentru care a cheltuit 32 de milioane de euro.
Silozul pentru depozitarea clincherului, situat în Medgidia, judeţul Constanţa, are o capacitate de stocare a clincherului de 250.000 de metri cubi şi va permite îmbunătăţirea livrărilor, mai ales în perioadele de vârf de sezon.
Potrivit preşedintelui-director general Lafarge Ciment, Philippe Questiaux, clădirea este unică în România, iar pentru Grupul Lafarge reprezintă cea mai mare construcţie de acest tip.
„Această investiţie demonstrează că suntem cu un pas înainte în ceea ce priveşte pregătirea pentru momentul în care piaţa îşi va reveni şi că ceea ce ne-am planificat să oferim clienţilor noştri s-a realizat", spune acesta.
Reprezentanţii Lafarge menţionează că planul investiţional anunţat pentru perioada 2006-2011, în valoare totală de 90 de milioane de euro, este realizat în proporţie de 75%.
Potrivit unui comunicat al Lafarge, proiectul a fost realizat sub conducerea unui şef de proiect din cadrul Lafarge Ciment, a beneficiat de coordonarea tehnică a experţilor Lafarge de la Centrul Tehnic din Viena şi a fost implementat prin contribuţia directă a unei echipe de specialişti de la Dome Tehnology, inventatorii sistemului de siloz tip dom din Statele Unite ale Americii.
Echipă internaţională
Pe şantier au lucrat 200 de muncitori specializaţi în diverse operaţiuni de construcţii, iar echipa implicată a fost compusă din specialişti proveniţi din şapte ţări: România, SUA, Polonia, Mexic, Austria, Germania şi Turcia.
Pentru realizarea proiectului au fost excavaţi 50.000 de metri cubi de pământ şi au fost turnaţi 9.000 de metri cubi de beton pentru re