Herta Müller a locuit, împreună cu scriitorul Richard Wagner, în blocul- turn de pe Bulevardul Liviu Rebreanu, cunoscut ca „blocul profesorilor“.
Scriitoarea stătea la etajul cinci, la apartamentul 23. Înainte să plece în Germania, Herta Müller a fost nevoită să vândă apartamentul la stat, la un preţ derizoriu: 20.000 de lei. După plecarea scriitorilor, acolo s-a mutat o femeie, care era căsătorită cu un neamţ, şi care era şi ea urmărită de Securitate.
Actualul posesor al apartamentului este tânărul inginer Claudiu Miţaru, care a achiziţionat locuinţa în urmă cu un an. Este al cincilea proprietar după Herta Müller. „Nu am ştiut cine a locuit aici. Acum aud prima dată că a fost o scriitoare. Sincer, nici nu am auzit că e câştigătoarea Premiului Nobel", a spus inginerul.
Microfon în parchet
Scriitorul berlinez Richard Wagner, fostul soţ al Hertei Müller, a povestit că securiştii aveau o metodă cel puţin interesantă pentru acele vremuri.
„Au implantat microfonul în parchet, din apartamentul de dedesubt. Acolo locuia o tânără, care le-a permis securiştilor să intre în casă. Microfonul s-a aflat în parchetul pe care se afla un dulap", a spus Richard Wagner, fostul soţ al Hertei Müller.
Claudiu Miţaru nu ştia de existenţa unui microfon „plantat" de Securitate. Actualul proprietar a făcut unele lucrări de amenajare, iar peste parchetul vechi a montat o podea laminată.
„Nu am vrut să mai scot parchetul vechi, ci am pus peste. Poate că aş fi descoperit microfonul Securităţii, dacă acesta se mai afla acolo", a mai spus Claudiu Miţaru.