Oamenii de ştiinţă de la Centrul european pentru cercetare nucleară (CERN) sunt mulţumiţi de felul în care funcţionează acceleratorul de particule, la patru zile după ce maşinăria uriaşă a fost repornită.
Iar, ieri, primele coliziuni între particule au avut deja loc.
Fizicienii au realizat ciocnirile între protoni în patru puncte ale circuitului lung de 27 de kilometri şi care se află la o adâncime de 100 de metri sub pământ între Franţa şi Elveţia, la periferia Genevei. "Este o mare reuşită faptul că am ajuns aici într-un timp atât de scurt", a declarat Rolf Heuer, director general CERN, într-un comunicat difuzat aseară.
Începând de vineri, după 14 luni de pauză, marele accelerator de particule funcţionează din nou.
Numit "Distrugătorul de atomi" ori "Particula lui Dumnezeu", acceleratorul n-a mers din prima, din cauza penelor succesive care au apărut la câteva zile de la inaugurares acestuia, în septembrie anul trecut.
Prima pană a avut loc la 48 de ore după lansarea acceleratorului, în timp ce cea de-a doua, a dus la distrugerea a 53 de magneţi, care au necesitat reparare sau înlocuire.
A fost nevoie de 12 ani pentru construirea acceleratorului şi de peste 7.000 de fizicieni şi investiţii de circa 3,76 miliarde de euro.
Experimentul CERN a stârnit o serie de controverse la momentul demarării sale. Iar mulţi s-au temut că va provocat sfârşitul lumii.