Directorii de spitale şi clinici de stat din România au intrat într-un sistem internaţional de experimentare a medicamentelor noi, procedeu care aduce zeci şi chiar sute de mii de euro anual. Teoretic, aceşti bani ar trebui să ajungă în bugetul spitalelor în care se desfăşoară testele.
Jurnalul Naţional a reuşit să descopere, cu ajutorul unor documente autentice, metoda prin care unii medici din aceste programe se îmbogăţesc rapid, băgând banii primiţi de la multinaţionalele din industria medicamentelor direct în propriul buzunar. Un astfel de caz este cel al Institutului de cardiologie din Timişoara, unde se îmbogăţeşte astfel directorul unităţii, senator şi rector al universităţii de medicină din acelaşi oraş, profesorul Iosif Ştefan Drăgulescu.
Surse din Ministerul Sănătăţii ne-au confirmat că acesta nu este un caz singular şi că însuşirea valutei pentru experimentele medicale este o practică în majoritatea centrelor medicale din ţară care au şi cercetarea ca obiect de activitate. De altfel, în cazul profesorului Drăgulescu, care este şi rector al UMF Timişoara şi director la Institutului de Cardiologie, există un raport al Curţii de Conturi, care însă este inaccesibil publicului. O copie a acestui raport este bine ţinută sub cheie chiar la institutul cu pricina.
INVESTIGATORII, CHEIA AFACERII
Marile companii farmaceutice, în special cele americane şi vest-europene, trebuie să efectueze un studiu pe oameni pentru fiecare nou medicament pe care îl scot pe piaţă. Pentru această afacere de zeci şi chiar sute de milioane de dolari, sume de câteva zeci sau sute de mii sunt un mizilic. Aceşti bani se plătesc pentru realizarea studiilor, în special pentru medicamente noi cu efecte mai puţin sau deloc cunoscute. Legislaţia europeană şi cea din SUA sunt extrem de stricte în acest domeniu.
După mai multe scandaluri în dece