Prelungirea termenului de achitare a facturilor face ca tot mai multe farmacii să nu-şi mai poată plăti furnizorii. Reţetele bolnavilor cronici ajung la sute de lei pe lună, iar cei mai mulţi dintre ei au un venit ce nu acoperă toate cheltuielile.
Reşiţenii sunt disperaţi pentru că riscă să rămână fără tratamente, imediat după sărbători. „Eu sunt cardiacă şi dacă nu o să mai primesc medicamente, nu am de unde să le plătesc. Am o pensie de cinci milioane“, a declarat Elena Simion, din Reşiţa. De aceeaşi părere este şi Emanuel Firu, care din venitul modest nu poate să-şi permită medicamentele pentru epilepsie.
„Câştig doar minimul pe economie, iar medicamentele sunt scumpe. Pe lângă astea mai am de plătit şi cheltuielile la apartament“, subliniază Emanuel Firu. Problema este că în astfel de cazuri, tratamentele alternative nu funcţionează. Dacă răceala se ameliorează cu ceaiuri calde, epilepticii sau cardiacii nu au altă şansă, decât să-şi ia tratamentul zilnic, care poate costa şi până la 300 de lei pe lună.
Grevă japoneză
Farmaciştii reşiţeni sunt solidari cu mişcările de protest de la nivel naţional şi sunt pentru două zile în grevă japoneză, după ce mai mulţi funizori vor plata cash la medicamentele distribuite. Primele probleme ar putea apărea în decembrie, cel târziu în ianuarie 2010, când există riscul de a nu mai fi onorate reţetele gratuite sau compensate, mai ales la farmaciile mici, care nu fac parte din marile lanţuri farmaceutice. „Suntem nemulţumiţi de prelungirea termenelor de plată de la 60 de zile, la 210 zile. A adus farmaciile într-o situaţie fără precedent“, a declarat Stela David, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Caraş-Severin.
CJAS contrazice farmaciştii
Dintre cele 39 de farmacii ce funcţionează la nivelul judeţului Caraş-Severin, 14 se află în municipiul Reşiţa. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănăta