Institutul Cantacuzino a livrat, astăzi, primele 250.000 doze de vaccin pandemic către direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare, Bucureşti şi regiunea Moldova, anunţă Ministerul Sănătăţii. Sursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian Cocoloş
1 /.
Într-o primă fază, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc – elevii de liceu şi studenţii.
Vaccinul pandemic produs în ţara noastră a primit aprobările de calitate, siguranţă şi eficacitate de la autoritatea competentă naţională – Agenţia Naţională a Medicamentului şi a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon.
Fără reacţii adverse deosebite
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii apreciază că reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul sezonier. Este vorba despre roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore.
„Precizăm că vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat. Este o măsură suplimentară de protecţie pentru ca vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri”, se menţionează în comunicatul ministerului.
Aproape jumătate dintre români ar putea fi vaccinaţi
Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Consiliului Europei, Ministerul Sănătăţii trebuie să asi