După rezultatul primului tur, Mircea Geoană pare să deţină un avantaj în faţa lui Traian Băsescu, susţinând varianta de premier a lui Crin Antonescu: primarul Sibiului, Klaus Johannis. Mişcarea politică, ce include acordul încheiat ieri cu PNL şi UDMR, i-ar putea aduce social-democratului şi votanţi liberali. Conducerea Guvernului revendicată de ambele tabere, PD-L pe de o parte, şi PSD+PC, PNL şi UDMR, pe de alta, a creat un blocaj politic în ultima lună şi jumătate.
Cum s-a ajuns aici, citiţi mai jos:
13 octombrie: Premierul Boc II, după demisiile miniştrilor PSD, a fost dat jos, în premieră, de Parlament, în urma unei moţiuni de cenzură, iniţiate de PNL şi susţinută şi de PSD şi minorităţi. Aceeaşi majoritate parlamentară care a îndepărtat Guvernul Boc a venit atunci şi cu soluţia de premier: Klaus Johannis, primarul Sibiului. Traian Băsescu a refuzat. "Johannis nu ştie ce ştiam eu. Că Iliescu, Geoană, Voiculescu şi alţii s-au întâlnit la Grivco (o firmă patronată de Dan Voiculescu - n.r.). El nu ştie unde i s-a hotărât soarta. La Grivco au stabilit cum va merge România în continuare. A fost aceeaşi echipă care a stabilit şi suspendarea pre şedintelui. Cu domnul Năstase, cu domnul Geoană", îşi argumenta şeful statului refuzul de a-l numi premier pe Johannis.
16 octombrie: Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a fost nominalizat premier de către şeful statului, care a încercat să formez un Guvern de uniune naţională.
21 octombrie: În Parlament, PSD, PNL şi UDMR au adoptat o hotărâre prin care să statueze existenţa unei majorităţi care îl susţine pe Klaus Johannis pentru funcţia de premier.
4 noiembrie: Lucian Croitoru vine în faţa Parlementului cu echipa sa de miniştri, refuzată, prin vot, de noua majoritate parlamentară.
6 noiembrie: Traian Băsescu desemnează un nou premi