Locuitorii din Voluntari s-au pronunţat de curând în favoarea alipirii oraşului lor la Capitală. Se vor al şaptelea sector al Bucureştilor, şi-şi fac iluzii că, peste noapte, asta le va aduce infrastructură modernă, servicii sanitare şi de educaţie mai bune şi, nu în ultimul rând, pensionarii lor se vor plimba gratis cu autobuzul. Sursa: Arhiva EVZ Referendumul validat în Voluntari ar trebui să fie repetat şi la Bucureşti, ca să se producă alipirea, dar chiar şi aşa, problemele de dezvoltare durabilă ale celor două oraşe nu se vor rezolva prin simpla excrescenţă a unui nou sector la Capitală.
Iniţiativa voluntărenilor este, însă, o dovadă că realităţile cotidiene nu mai au răbdare cu politicienii care se tot codesc de peste şase ani să legifereze statutul zonelor metropolitane. Ultimul proiect privind înfiinţarea Zonei Metropolitane Bucureşti (ZMB) a fost depus luna aceasta la Camera Deputaţilor şi aşteaptă votul parlamentarilor ca să devină lege. Dacă se va vota, implementarea lui ar dura cel puţin doi ani de aici înainte, spune iniţiatorul.
61 de localităţi se vor în Bucureşti
Referendumul din Voluntari a fost validat prin votul a trei sferturi dintre locuitorii care se vor transformaţi din ilfoveni în bucureşteni. Popularitatea ideii e dată şi de aşteptările concrete ale oamenilor, care cred că la Bucureşti curge lapte şi miere, fără să vadă şi costurile acestei transformări, pe care vor trebui să le suporte şi ei. Necesitatea referendumului e recunoscută de deputatul PDL Vasile Gherasim, iniţiatorul proiectului privind înfiinţarea ZMB, dar chiar şi acesta crede că „nu-şi avea locul chiar acum”. De ce? Pentru că odată votată legea ZMB aceasta ar face posibilă formarea unei zone metropolitane reale în jurul Capitalei, pe o rază de 50 de km, prin alipirea unui număr de 41 de localităţi într-o primă fază, apoi o extindere