Campania de imunizare contra gripei noi a demarat ieri, primii vaccinaţi fiind chiar medicii. Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a fost cel care a dat startul. Sursa: Libertatea
„Am încredere în acest vaccin. Reacţiile adverse sunt minore. Este regretabil că unii doctori, cu şase ani de facultate, vorbesc de rău acest produs”, a declarat acesta vineri, după ce a fost imunizat.
Cadre medicale din Iaşi au refuzat vaccinul
În Bucureşti, au fost vaccinate cadre medicale de la Institutul „Matei Balş”, medici de la Spitalul Filantropia şi câţiva jurnalişti. La Iaşi, unii medici şi asistenţi au refuzat vaccinul. „N-am încredere în eficienţa lui”, a declarat un asistent de la Secţia de neurochirurgie a Spitalului „Sf. Ioan”.
Vaccinul este contraindicat, deocamdată, copiilor cu vârste mai mici de 16 ani şi gravidelor şi total interzis alergicilor la ouă, la proteinele din pui sau la zahăr.
„În cazul acestora nu se face vaccin, dar, dacă se îmbolnăvesc, li se administrează antivirale”, a precizat Cercel. Pentru gravide sunt mai potrivite antiviralele care se inhalează, dar majoritatea spitalelor din ţară nu au primit aceste produse decât sub formă de pastile. Vaccinul nu li se administrează nici celor care au febră mare sau trebuie să facă un test HIV ori unul pentru hepatită.
Potrivit oficialilor din Ministerul Sănătăţii (MS), medicii vaccinologi implicaţi în această campanie sunt obligaţi să aibă la ei truse cu care să intervină în cazul unor reacţii anafilactice. „Vor fi dotaţi cu astfel de truse”, a precizat Amalia Canton, director la MS.
Pentru copii, studiile clinice vor fi gata abia în ianuarie şi tot atunci va începe şi vaccinarea. În alte ţări europene, copiii între şase luni şi cinci ani au fost adăugaţi în grupele de risc majore, alături de gravide. „Aceste grupuri au p