Un CV “bun” te-aduce mai repede în faţa angajatorului şi la job-ul mult visat. Dar ce te faci când experienţa şi studiile sunt singurele tale arme pentru a vâna locul de muncă. Vorbim de “CV-urile anonime”. Adică cele fără nume, prenume, data naşterii, locul naşterii, adresă, sex, status marital ori fotografie. Aşa că tineri sau bătrâni, femei sau bărbaţi, negri sau albi toţi devin egali când aplică pentru o slujbă. Proiectul “CV-uri anonime” a fost reluat recent în Franţa, un instrument util în favoarea egalităţii de şanse şi fireşte împotriva discriminării.
Aici, timp de şase luni 50 de firme mai mari sau mai mici participă în mod voluntar la un experiment şi îşi recrutează, în toată această perioadă, angajaţii fără să-i cunoască.
Experienţa profesională, aptitudinile, studiile ori hobby-urile sunt singurele care pot face diferenţa între candidaţi, cum ei nu au voie să-şi treacă datele personale. Ideea a apărut în această ţară încă din 2006, dar decretele de lege nu au fost aplicate nici până în ziua de azi. Autorităţiile franceze au de gând să transforme totul într-o practică şi-au dat drumul la experiment.
Fără identitate, dar cu un nume în domeniu
Am întrebat un specialist să vedem cum stau lucrurile în România şi dacă un astfel de proiect ar prinde şi printre angajatorii din ţara noastră. Răspunsul a fost unul pozitiv. Însă nu tot ce scrie în CV ţi-e pus în frunte.
“Companiile sunt deschise la diversitate şi interesate de candidaţi capabili, a căror competenţe să influenţeze cifra de afaceri. Nu contează dacă aceştia sunt femei sau bărbaţi, mai tineri sau mai în vârstă. Iar numele acestora este chiar irelevant. Sunt numeroase exemple de femei de succes în business-urile din România sau de oameni de afaceri de o anumită vârstă”, a declarat pentru evz.ro Loreda Dragomir, senior consultant la S