Unele cupluri, chiar cu vechime, au probleme de sexualitate. Nu că n-ar avea chef de sex, ci pentru că pare imposibil să aibă un act sexual normal. De vină ar putea fi vaginismul. Cuplul care întâmpină asemenea necazuri trebuie să consulte ginecologul, care va stabili dacă partenera ar putea prezenta o tulburare numită vaginism. Concret: vaginul femeii nu permite pătrunderea penisului. Totuşi, femeia are libidou. Ginecologul poate descoperi, prin investigaţii, că la această femeie muşchii din jurul vaginului sunt foarte contractaţi, făcând aproape imposibil actul sexual.
Vaginismul se caracterizează printr-un reflex de contracţie, involuntar, deci necontrolabil, al muşchilor vaginali.
Orificiul vaginal, normal din punct de vedere anatomic, refuză penetrarea.
Ceea ce împiedică actul sexual.
Tratamentul vaginismului începe la nivel psihic. Deoarece multe femei suferinde de vaginism au impresia că nu au vagin. Cauza: lipsa de informaţii, de imagini care să ajute femeia să-şi cunoască anatomia organelor sexuale, care să o ajute să-şi dea seama că este normală din acest punct de vedere.
Apoi, se recomandă o punere de acord între partenerii de cuplu, în aşa fel încât actul sexual să se efectueze treptat. Psihoterapia este extrem de eficientă atât sub aspectul completării educaţiei sexuale, dar şi pentru a contracara influenţe negative preluate de la părinţi. Vaginismul este o tulburare care, adesea, în primul moment, este considerată gravă. Pentru că afectează puternic sexualitatea, iar cuplul este lipsit de bucuria de a avea propriii copii.
Totuşi, vaginismul se poate vindeca.
PSIHOTERAPIE
Câteva luni de psihoterapie sunt suficiente ca partenerii să primească vestea că vor fi părinţi. Specialistul nostru, profesorul doctor Nicolae Calomfirescu, este de părere că, de fapt, vindecarea acestei tulburări înc