Majoritatea restaurantelor din Focşani şi-a făcut deja planul pentru meniurile speciale de Crăciun.Unele localuri oferă friptură de fazan, mistreţ sau căprioară. Altele îşi vor pofti clienţii să îşi aleagă porţiile direct de pe animal.
Cu o lună înainte de sărbătorile de iarnă, patronii de restaurante din Focşani îşi fac minuţios planul. Păstrând linia tradiţională, aceştia pregătesc cele mai gustoase meniuri.
De Crăciun îşi vor întâmpina clienţii cu un pahar de ţuică sau vin fiert, după preferinţe, şi şorici din partea casei.
Aperitivul va fi perfect pus la punct, ca la bunici: cu leber, tobă, cârnaţi mocăneşti, guşă, toate produsele din carne de porc, brânzeturi şi legume.
Purceluşi de lapte
Din meniul de Crăciun nu va lipsi, fireşte, friptura. Clienţii care doresc să vadă „pe viu" ce primesc în farfurie, vor fi poftiţi chiar să îşi aleagă singuri porţia, direct de pe animal.
„Noi vom avea un porc pârlit întreg afară pe masă, pe terasă unde va fi aşezat şi grătarul. Clienţii vor putea să îşi aleagă singuri porţia, bucata de carne pe care o doresc şi va fi pusă pe grătar în faţa lor. Încercăm să aducem şi nişte purceluşi de lapte. Aceştia vor fi din partea casei", spune Cătălin Andreiaşu, managerul restaurantului „Intim".
Desertul va fi tradiţionalul cozonac făcut în casă, adică în vatra restaurantului.
Tochitura, la mare căutare
Cel mai căutat sortiment va fi, după cum estimează maiştrii bucătari, tochitura, care va fi „vedeta" meniurilor la toate restaurantele.
„Noi vom avea pastramă, cârnaţi proaspeţi şi semiafumaţi însă principalul meniu va fi tochitura. Vom avea şi moldoveanească de-a noastră adică cu măruntaie şi ceafă dar şi tochitura Ambasador făcută după reţeta noastră: cu cârnaţi şi ceafă", ne-a spus şi Marcel Ciobanu de la restaurantul „Ambasador".
Dacă până acum eram obişnuiţi cu reze