Ții post înainte de Crăciun şi cauţi produse care nu conţin carne, lactate sau ouă? Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că în magazine există alimente care, deşi sunt considerate de post, au în compoziţie ingrediente “de dulce”. Iată la ce trebuie să fii atent(ă) pentru a nu cădea în capcană.
Înainte de a pune în coşul de cumpărături un aliment, citeşte cu atenţie eticheta, deoarece există riscul ca acesta să conţină ingrediente “mascate”, de origine animală:
• cazeinat de sodiu sau cazeină, zer, praf de zer, zara (care rezultă de la fabricarea untului) - sunt derivate din lapte;
• derivate din soia (salam, pateu, şuncă, chiftele, crenvurşti) - de cele mai multe ori, acestea conţin şi ingrediente de origine animală. În schimb, brânza de soia, numită tofu, este de post.
• derivate din ou (albuş, albumină, praf de gălbenuş);
• derivate din carne - pentru a fi de post, trebuie să aibă pe etichetă specificaţia “hidrolizat proteic vegetal”;
• roşu carmin sau E 120 (se extrage din insecte şi este o proteină animală);
• margarină - unele produse care conţin margarină nu sunt de post. În această categorie intră în principal produsele de patiserie sau de cofetă-rie (de exemplu, foitajul de la plăcinta cu mere). Când cumperi margarină, alege- o pe cea 100% vegetală.