Vinul sătenilor din Băgaciu a fost degustat de un profesionist, doar că regulile degustărilor au fost puţin modificate. Locaţia: căminul cultural, vinuri la pet şi pahare clătite pe loc
Saprodi Joszef este singurul degustător autorizat de vinuri din judeţul Mureş. Ia paharul cu vin, îl străfulgeră cu privirea de parcă al vrea să-l spargă, îl miroase, îl roteşte, iar îi aruncă o privire, îl mai miroase o dată după care începe. Închide ochii şi plimbă licoarea prin gură, apoi zâmbeşte larg. Ţăranii din Deleni, un sat uitat de lume din judeţul Mureş, se uită la el cu ochii căscaţi, nu au mai văzut pe cineva care să bea aşa vinul. "I-auzi domle, aromă de căpşunică în vinu' lu' tata", exclamă uimit un sătean. Saprodi a venit la Deleni la invitaţia Asociaţiei "Viţa de Vie" Băgaciu, ca să le explice oamenilor ce înseamnă un vin bun şi cât e de important să pună accentul pe calitatea vinului. Nu vă gândiţi la degustările de la televizor, cu pahare impecabile, experţi la costume, crame de lux, vinuri în cele mai alese sticle. La ţară, regulile sunt altele. La Deleni, locul faptei a fost ales căminul cultural, fostă şi viitoare secţie de votare, cu cabina de vot în spatele sălii şi cu logistica comisiei îngrămădită într-un colţ. Muzica, populară, dar de data aceasta de la laptop. În spate, o oaie se perpelea în ceaunele bucătăresei de serviciu. Juriul, format din trei băutori de vin. Şeful, Saprodi, singurul care se pricepea la vinuri. De-a dreapta, un domn de la APIA, în stânga, un primar din zonă. Domnul de la APIA, cunoscător de vinuri bune, dar grăbit în degustare, povestelnic nevoie mare, primarul, mai bonom, relaxat, gustă tot paharul ca să simtă bine gustul vinului. După o vreme nasul i se roşeşte, deh, are 22 de sticle de degustat. Seprodi notează, domnul de la APIA se consulta cu specialistul, primarul trage cu ochiul la notarea lui Seprodi şi trece şi el p