Într-una din zilele trecute, în timpul târgului de carte Gaudeamus, am intrat în sediul editurii Paideia, de pe strada Tudor Arghezi din Capitală.
Am găsit acolo o mână de oameni calzi şi zâmbitori, care contribuie în fiecare zi la scoaterea pe piaţă a unor obiecte literare de lux.
Cărţile-obiect tipărite la "Paideia" sunt cu adevărat deosebite, observându-se cu ochiul liber nemărginita atenţie la detalii cu care au fost realizate.
Am văzut un "Tetraevangheliar" tipărit pe hârtie realizată manual, câteva exemplare superb ilustrate din "Iliada" şi "Odiseea", integrala Shakespeare în limba engleză, cărţi de bucate în format mare, calendare foarte speciale, agende interesante.
După ce mi-a arătat toate acele minunăţii, directorul editurii, profesorul universitar Ion Bănşoiu, mi-a spus că n-am văzut nici pe jumătate, restul colecţiilor fiind expuse la standul editurii de la Gaudeamus.
Colecţiile grupează cărţi importante scrise de autori consacraţi; studii şi eseuri, cu ediţii noi sau lucrări inedite scrise de specialişti recunoscuţi; lucrări ale unor autori tineri, neconsacraţi, care sunt reprezentate de critică şi comentarii sau diverse încercări teoretice; lucrări de graniţă care integrează viziuni şi idei ce ţin de cultura spaţiului locuit (arhitectură, arte frumoase, ştiinţe sociale, gândire religioasă, spiritualitate); literatură sapientală, texte celebre de genul scurt, care sunt editate în conceptul grafic al papirus-ului.
Desigur, preţul unei cărţi poate ajunge la o sumă importantă de bani, pe care un om cu un venit mediu nu-şi poate permite să o ofere, dar cert e că toate cele ce ies de sub tiparul "Paideia" pot fi considerate opere de artă veritabile şi merită o investiţie financiară generoasă.
Şi cu siguranţă fac obiectul unor cadouri cu adevărat reuşite.
PREZENTAREA PROPRIE A EDITURII @N_P