Criteriile cele mai importante în alegerea locuinţei secundare sunt priveliştea şi vecinii. Cererea pentru proprietăţile de vacanţă este împărţită între extreme: case foarte scumpe sau foarte ieftine, situate în centrul oraşelor sau în mijlocul naturii.
O locuinţă proprie de vacanţă este visul oricărui român. Doar criteriile după care aceştia îşi aleg proprietatea optimă diferă de la o categorie socială la alta. Elementul comun este dat de materialul din care trebuie să fie făcută clădirea, şi anume lemnul.
„Indiferent de bugetul alocat, majoritatea clienţilor vor o casă cu arhitectură tradiţională şi construită din lemn", spune Alina Radu, reprezentant al firmei de arhitectură Ramart.
Există două categorii de clienţi pentru astfel de proprietăţi. „Unii preferă exclusiv zona comercială cu magazine, restaurante şi să fie cât mai aproape de pârtiile de ski, de exemplu, şi ceilalţi aleg zone izolate, cât mai îndepărtate, fără nimic comercial în zonă şi chiar şi fără utilităţi", spune Nana Deac, sales associate Re/Max Advantage.
Un alt element decisiv în alegerea unei case de vacanţă, dar nu la fel de important ca amplasamentul, este, la fel ca în cazul oricărei locuinţe, preţul. Din acest punct de vedere se poate spune că nu există case cu preţ mediu.
„Cererea este împărţită în două categorii: se solicită ori cele mai ieftine case, de maximum 90.000 de euro sau foarte scumpe, care depăşesc 300.000 de euro", explică Sorin Durbacă, reprezentant al agenţiei imobiliare Intermont.
Anul acesta a fost marcat de tranzacţii cu case de vacanţă al căror preţ a ajuns la jumătate faţă de 2008. „Cei care au cumpărat au considerat că este momentul potrivit pentru că fac o adevărată afacere în condiţiile în care-şi pot achiziţiona case de lux la costuri decente", spune Durbacă.
Teren de minimum 500 de metri pătraţi
Sunt cerute mai ales vil