Moneda americană s-a depreciat pe pieţele financiare internaţionale până la 1,5050 unităţi/euro. În aceste condiţii, peste care s-au suprapus şi veştile pozitive privind evoluţia economiei chineze, preţul petrolului a depăşit 78 de dolari/baril. De asemenea, uncia de aur a fost cotată la nivelul record de peste 1.200 de dolari.
Pe piaţa din New Zork, bariulul de petrol a fost cotat azi la 78,13 dolari, faţă de o cotaţie de 77,28 de dolari/baril, stabilită ieri, după ce Iranul, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol, a arestat cinci marinari britanici. Acţiunea Iranului a trezit temeri în rândul traderilor, care se apreciază că tensiunile dintre Teheran şi statele vestice, între care şi Marea Britanie ar putea escalada, ca urmare a dezvoltării programului nuclear iranian.
De asemenea, analiştii estimează că economiile Chinei şi ale Indiei vor înregistra un ritm de creştere mai accentuat în următorul deceniu, comparativ cu state precum SUA. Astfel, cererea de petrol de pe aceste pieţe va continua să crească.
Yenul, sub control
În raport cu yenul japonez, dolarul s-a întărit de la 86,29 yeni/dolar la 87,05 yeni/dolari. În schimb, lira sterlină s-a apreciat de la 1,6424 dolari/liră la 1,6479 dolari/liră, scrie presa internaţională.
Aprecierea euro în raport cu dolarul a venit pe fondul deciziei băncii centrale din Japonia, care a hotărât să împrumute pe termen scurt băncile comerciale cu 115,8 miliarde de dolari. În ultimele săptămâni, yenul s-a apreciat, astfel că măsura băncii centrale nipone are menirea de a ţine cursul de schimb sub control.
Totodată, China anunţat astăzi cea mai rapidă creştere a sectorului manufacturier din ultimii cinci ani.
Ieri, moneda americană a închis şedinţa interbancară la 1,4993 dolari/euro.
Banca Naţională a României a anunţat ie