Rezultatul referendumului desfăşurat duminică în Elveţia, în care peste 57 la sută dintre alegătorii din Ţara Cantoanelor care s-au prezentat la vot au optat pentru interzicerea minaretelor, a provocat un val de indignare în lumea islamică, dar şi îngrijorare în rândul statelor occidentale. Sursa: Reuters
Secretarul general al Organizaţiei conferinţei islamice, Ekmeleddin Ihsanoglu, a deplâns, într-un comunicat, „evoluţia nemulţumitoare care pătează imaginea Elveţiei ca stat care respectă diversitatea, libertatea cultelor şi drepturile omului”.
„Acest vot este expresia recentei recrudescenţe a incitărilor anti-islamice lansate în Europa de politicieni xenofobi şi rasişti, care contravin bunului-simţ, înţelepciunii şi valorilor universale”, a subliniat oficialul turc, aflat în fruntea organizaţiei care regrupează 57 de state islamice.
Imamul moscheii din Geneva, unul din cele patru lăcaşe de cult cu minarete din Elveţia, a făcut însă apel la calm şi a cerut comunităţii musulmane internaţionale să respecte rezultatul referendumului pentru a nu amplifica tensiunile deja existente.
Vaticanul a reacţionat şi el la votul elveţienilor, subliniind că rezultatul reprezintă „o lovitură dură dată libertăţii religioase”.
Îngrijorări economice
Companiile elveţiene, dar şi o parte din clasa politică de la Berna, se tem însă că interdicţia va afecta semnificativ exporturile şi sectorul turistic.
Numai în Geneva, o zecime din veniturile înregistrate de industria locală de turism este generată de vizitatorii din zona Golfului, în timp ce la nivel naţional veniturile aduse de această categorie de turişti a crescut cu 15 procente.
Franţa a criticat în termeni duri rezultatul referendumului. Şeful diplomaţiei de la Paris, Bernard Kouchner, s-a declarat „scandalizat” de votul de dumin