Impozitarea tuturor tranzacţiilor financiare ar reduce lichiditatea din piaţă. Pentru prevenirea cheltuielilor publice în cazul unor crize financiare, băncile trebuie să-şi diminueze riscurile.
Chiar dacă pentru taxarea tranzacţiilor financiare nu există un consens politic între statele care deţin marile centre financiare, ideea câştigă tot mai mulţi susţinători. „Este similar cu taxarea jocurilor de noroc", spune Andrew Sheng, consilier la autoritatea de reglementare bancară din China.
Taxă de 0,005%pe tranzacţie
Valoarea tranzacţiilor pe piaţa de capital şi cea valutară se ridică la 900.000 de miliarde de dolari pe an, la care se adaugă cea a instrumentelor derivate, de aproximativ 625 de miliarde de dolari pe an.
Sheng estimează că la un nivel al taxei de 0,005% pe tranzacţie, s-ar putea colecta 76 de miliarde de dolari anual. O astfel de măsură este numită şi taxa Tobin, după numele laureatului premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a propus-o la începutul anilor 1970.
Oponenţii taxării tranzacţiilor financiare susţin că economia globală va avea de suferit în cazul în care
s-ar impune limite artificiale. Allan Meltzer, pofesor la Carnage Mellon University, consideră că prin această reglemantare lichiditatea pieţelor globale va scădea considerabil.
Însă din ce în mai mulţi consideră introducerea acestor taxe ca pe o măsură de transparenţă şi care ar ajuta la capitalizarea băncilor. Adair Turner, preşedintele organismului de supraveghere bancară din Marea Britanie, este adeptul reformării pieţelor financiare.
El i-a îndemnat pe bancherii londonezi să fie mai preocupaţi să ofere servicii folositoare societăţii şi mai puţin de speculaţii, profit şi bonusuri imense.
FMI analizează taxa tobin
De asemenea, săptămâna trecută, chiar directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique S