Britanicii au cele mai mari motive să se îngrijoreze de evoluţia crizei din Dubai, care a cerut săptămâna trecută amânarea cu şase luni a plăţii datoriilor de 59 miliarde dolari ale companiei de stat Dubai World şi subsidiarei acesteia, Nakheel, dezvoltatorul insulelor sub formă de palmier din emirat. Sursa: Reuters
Potrivit unui clasament întocmit de „People’s Daily”, care centralizează informaţiile publice de până acum, Marea Britanie are credite acordate companiilor din Emiratele Arabe Unite (EAU), din care face parte şi Dubai, în valoare totală de 51,2 miliarde de dolari, în timp ce SUA au o expunere de 13,4 miliarde dolari.
Franţa a acordat finanţări de 11,2 miliarde dolari, Germania - 10,9 miliarde dolari, Japonia - 8,9 miliarde dolari, Belgia, Olanda, Luxemburg - 5,2 miliarde dolari, iar Elveţia - 4,5 miliarde dolari. Royal Bank of Scotland este cel mai mare creditor al Dubaiului, după ce a plasat în acest emirat 2,3 miliarde de dolari.
În acelaşi timp, HSBC Holdings, cea mai mare bancă din Europa, cu sediul tot la Londra, este cel mai mare finanţator al EAU, cu 15,9 miliarde dolari. În urma întârzierii recuperării banilor din Dubai, HSBC ar putea pierde 611 milioane dolari. Guvernul din Dubai şi-a declinat orice responsabilitate pentru datoriile Dubai World, dând astfel o lovitură creditorilor.
Totuşi, investitorii s-au mai calmat după ce compania a anunţat că intenţionează să restructureze mai multe unităţi cu datorii de 26 de miliarde dolari.