Pieţele mondiale şi-au revenit după şocul de scurtă durată provocat de dificultăţile Dubaiului, însă investitorii ar trebui să rămână vigilenţi, a declarat preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Thomas Mirow. Sursa: Arhiva EVZ
El a avertizat că problemele legate de datoriile emiratului Dubai, care au zguduit pieţele financiare, reprezintă un semnal de alarmă că dificultăţi de aceeaşi natură ar putea să apară şi în alte părţi ale lumii. „Aceste probleme sunt cel puţin un semnal de avertizare că altele asemănătoare ar putea să apară, în special în sectorul construcţiilor”, a afirmat Mirow, citat de Reuters.
Mark Mobius, directorul general al Templeton Asset Management, cu active de peste 30 de miliarde de dolari pe pieţele emergente, a declarat ieri pentru Bloomberg că Dubai nu va intra în faliment, ci va fi „scos pe cauţiune”. El se aşteaptă însă ca anumite zone din China şi India, precum Shanghai sau Mumbai, să devină „noul Dubai”, din cauza cheltuielilor şi împrumuturilor prea multe.
„Nu va fi o situaţie răspândită în toată ţara, ci este vorba de «buzunare » izolate de de zas tru”, a spus Mobius, adăugând că acest lucru nu se va întâmpla mâine, dar „e în cărţi”. Şi Ucraina sau Letonia, îndatorate excesiv, ar putea avea probleme mari în a-şi onora angajamentele de plăţi anul viitor.
Mai mulţi analişti au început să vorbească despre Dubai ca despre „noul” Lehman Brothers, după ce emiratul a dat semne că are probleme cu plata datoriilor. Dubai şi companiile sale de stat au împrumutat peste 80 de miliarde de dolari pentru dezvoltare. Din cauza crizei, preţul proprietăţilor imobiliare din emirat a scăzut însă cu 50% de la vârful atins în 2008.
CITIŢI ŞI:
Creditorii emiratului Dubai şi-au angajat executori
Cine riscă să piardă cel mai mult în urma tur