Săptămâna viitoare debutează cu summitul pe probleme de încălzire globală de la Copenhaga, văzut de vocile cu autoritate din domeniu drept „ultima şansă de a salva planeta”. Cu o miză enormă, evenimentul reuneşte aproape 200 de ţări şi peste 170 de şefi de state al căror rol este să ajungă la un nou acord, după ce documentul încheiat în 1997, la Kyoto, va expira.
Presiunea este semnificativă pe umerii marilor puteri, mai ales că sunt încă state cu un nivel ridicat de scepticism şi care subestimează efectele nocive ale încălzirii globale.
Evz.ro a stat de vorbă cu directoarea executivă a Greenpeace România, Crisanta Lungu, care a explicat ce avem de făcut, fiecare dintre noi, pentru a ajuta un pic planeta.
Evz.ro: Care este miza acestui summit, pe înţelesul tuturor?
Crisanta Lungu: În perioada 7-18 decembrie, reprezentanţi oficiali din 192 de ţări se vor întâlni la Copenhaga pentru a stabili măsurile ce se vor lua în domeniul schimbărilor climatice, în perioada următoare, până în anul 2020. Aceasta este cea de-a cincisprezecea întâlnire organizată de Naţiunile Unite pe tema schimbărilor climatice, prima având loc în anul 1992, la Rio de Janeiro, şi încheindu-se cu semnarea unui tratat care prevedea reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2). Ulterior, au avut loc astfel de întâlniri aproape anual, cea mai cunoscută fiind cea de la Kyoto, din 1997, care s-a finalizat cu semnarea unui protocol prin care statele semnatare îşi luau anagajamentul să reducă emisiile de CO2 până în 2012. Deoarece perioada acestui protocol se apropie de final, iar schimbările climatice s-au dovedit a fi o problemă mult mai gravă decât se estimase iniţial, este nevoie de un nou acord, aşteptat a se încheia, anul acesta, la Copenhaga. Toţi specialiştii şi cercetătorii în domeniul schimbărilor climatice au căzut de comun acord că temperatura