Radiaţiile solare, zilele interminabile de la serviciu, tutunul şi alcoolul afectează tenul. Aceastea cauzează îmbătrânire prematură, riduri şi pete. Sursa: Hepta
Procesul natural de îmbătrânire a pielii începe, de regulă, de la vârsta de 20 de ani din cauza scăderii cantităţii de colagen si elastină, două substanţe care îi asigură elasticitatea.
Acest proces e de multe ori „grăbit de poluanţi”, cum ar fi fumul de ţigară, stresul zilnic sau expunerea fără protecţie la razele solare.
Printre semnele care trădează îmbătrânirea prematură se numără apariţia ridurilor, dar şi faptul că pielea devine mai subţire, transparentă şi lipsită de fermitate.
Stres permanent = piele aspră, zbârcită şi pătată
Stresul de zi cu zi e un factor major de îmbătrânire precoce a pielii.
„În condiţii de stres, se declanşează hormoni cu rol de întreţinere a organismului, care îl ajută să facă faţă unor situaţii de criză, însă un stres permanent suprasolicită aceste substanţe şi le epuizează. Astfel, pielea va îmbătrâni precoce, devenind zbârcită, uscată, aspră, deshidratată, subţire sau pătată”, avertizează medicul Victor Lepădatu, endocrinolog la Spitalul Judeţean din Brăila.
Specialiştii susţin că, pe lângă o alimentaţie sănătoasă şi evitarea pe cât posibil a conflictelor, putem apela cu încredere şi la psihoterapie.
În acest fel, psihicul este „educat” să nu se mai implice afectiv foarte mult şi să vadă şi partea bună a lucrurilor.
Pentru a evita apariţia ridurilor şi îmbătrânirea pielii, tehnicile de relaxare şi meditaţie, yoga sau exerciţiile fizice uşoare sunt, de asemenea, ajutoare de nădejde.
Fotoîmbătrânirea e cauzată şi de expunerea repetată la soare, fără protecţie, atât în timpul verii, cât şi al iernii. Asta duce la apariţia ridurilor, pistruilor, pe