Deşi cererea de carne de porc a crescut, producătorii nu vor majora preţurile deoarece vor să îşi vândă marfa, mai ales că în primele trei luni ale anului consumatorii preferă alte tipuri de carne.
De aceea, ne putem aştepta să găsim carne şi preparate din carne de porc la preţuri mai mici decât în anii trecuţi, în condiţiile în care peste 1,6 milioane de români trăiesc cu 8 lei pe zi.
Crescătorii de procine nu vor majora preţurile anul acesta. Cei mai mulţi producători şi procesatori au şi promoţii şi surprize pentru consumatori. Trebuie să recunoaştem că de sărbători cumpărăm mai multă marfă decât avem nevoie, a precizat directorul executiv al Patronatul Roman al Carnii de Porc, Stanca Tudor, în cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV.
Tudor apreciază că pe piaţă există mulţi jucători astfel că, datorită concurenţei, aceştia trebuie să scadă preţurile, pentru a-şi păstra poziţiile. În plus, producătorii trebuie susţinuţi.
"Toate statele europene acordă subvenţii pentru zootehnie, mototul agriculturii, guvernanţii din România promit. Noi cerem de mai mulţi ani o predictibilitate, un buget multianual", a adăugat Stanca Tudor.
Preţuri pe măsura sărăciei
De asemenea, şi preţurile practicate de hotelieri s-au redus, aceştia adaptându-şi oferta la sărăcia românilor. Dumitru Pelican, fost director al Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţei de Muncă, a declarat că numărul românilor care trăiesc sub pragul de săsrăcie a crescut de la 5,4% în 2008, adică 1.200.000 de români care trăiau cu mai puţin de 3 dolari pe zi, rata a crescut la 7% anul acesta.
Aşadar, numărul românilor care trăiesc cu mai puţin de trei dolari pe zi a urcat la peste 1,6 milioane de persoane.
Un euro slab vine în ajutorul celor care au credite în euro, pe termen scurt, a apreciat Pelican.