În timpul campaniei electorale, Traian Băsescu aprecia că ieşirea din criză se va datora reluării exporturilor către state ca Germania, Franţa sau SUA. Însă, cele două state europene au reuşit să iasă din recesiune prin orientarea consumatorilor către producţia proprie. De asemenea, exportatorii spun că anul 2010 nu va aduce o îmbunătăţire a situaţiei.
În plus, comerţul internaţional a suferit anul acesta cea mai mare scădere, de 10%, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, astfel că previziunile lui Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), nu sunt tocmai optimiste.
“Exporturile vor continua să scadă. La ceea ce am pierdut în primul an de criză se vor adăuga alte câteva miliarde de euro. În perioada noiembrie 2008-noiembrie 2009 circa şapte mii de firme au dispărut din comerţul internaţional, iar procesul va continua şi în 2010. Dacă economiile mari vor putea să iasă din recesiune, vom ieşi şi noi”, a declarat pentru evz.ro Mihai Ionescu.
Potrivit oficialului ANEIR, o treime dintre exportatorii români, adică 7.000 de firme dintr-un total de 21.800 de companii, au ieşit de pe piaţă în prima parte a anului. În primele nouă luni ale anului exporturile au scăzut cu 18,3%, la 21,18 miliarde euro, iar importurile s-au redus cu 35,9%, la 43,9 miliarde de euro.
Nici investitorii străini nu mai par la fel de interesaţi de România, în condiţiile în care se confruntă cu dificultăţi financiare. Astfel, aceştia vor prefera să îşi conserve lichidităţile în loc să investească în România, indiferent de culoarea politică a noului preşedinte, avertizează Mihai Ionescu.
Fermierul, soluţia pentru ieşirea din criză
Agricultura a apărut ca una dintre priorităţile de pe agenda electorală a celor doi contracandidaţi, fiind privită ca una di