JUMĂTATE DIN BANII DE LA FMI . Afirmaţiile unor lideri de opinie potrivit cărora nu e bine ca românii din diaspora să decidă preşedintele ţării au stârnit un val de indignare printre conaţionalii noştri plecaţi la muncă peste hotare. Ei au fost nemulţumiţi şi de declaraţiile social-democraţilor, potrivit cărora au făcut turism electoral cu autocarele.
Contribuţia românilor care lucrează în afara graniţelor ţării are însă un rol important în economie, având în vedere că numai anul trecut au trimis în ţară peste şase miliarde de euro. Asta înseamnă peste un sfert din acordul de împrumut extern contractat de România sau aproape jumătate din banii care urmează să-i luăm de la FMI.
33% au emigrat înainte de 2004
„Locuiesc în Spania şi am votat în Valencia, unde se adunaseră foarte mulţi români pentru a-l vota pe Traian Băsescu. Soţul meu a condus, fiind accidentat la o mână, 120 km ca să putem vota. Am fost la vot fără autobuze şi din convingere”, este mesajul Linei T., transmis pe adresa emisiunii „Evenimentele zilei”.
La rândul său, un român plecat în Portugalia, la Lisabona, spune: „Pentru toţi aceşti domni care insinuează că votul românilor din străinătate nu este corect, vreau să le amintesc că mai mult de o treime din aceste persoane au emigrat înainte de 2004, cel mai mare val de emigrare a fost între 1998 şi 2001. De ce? Cine era la putere?”.
Sumele trimise în ţară de românii plecaţi la muncă în afară au o pondere importantă şi stabilă în finanţarea contului curent, ne-a spus Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
„În ultima perioadă, în fiecare an au intrat circa 5-6 miliarde de euro, care au redus deficitul de cont curent. Instabilitatea acestor sume ne poate afecta”, a precizat oficialul.
Potrivit acestuia, banii de la românii plecaţi în afară nu ar putea fi com